Beneficiile unui auz sănătos
Un nou an, un nou prilej de stabilire a rezoluțiilor pe anul 2024, printre care preocuparea pentru sănătate trebuie să se afle pe primul loc. Un auz sănătos înseamnă o viață mai bună în toate aspectele – crește activitatea socială, îmbunătățește conversațiile și scade riscul de instalare a depresiei.
Este evident că, odată cu pierderea treptată a auzului, scade și calitatea vieții. Totuși, este esențial să înțelegem cât de mult avem de câștigat ca auzul nostru să se păstreze în cea mai bună formă cât mai mult timp.
Comunicarea, baza unei relații sănătoase
Se spune că baza unei relații sănătoase este comunicarea, și cât adevăr există în această afirmație. Un auz sănătos elimină orice frustrare că am putea pierde lucruri importante din viața noastră sau frica de a fi dați la o parte în activitățile sociale.
Efectele pozitive asupra funcționării creierului
Studiile au demonstrat că un auz sănătos are efecte pozitive asupra funcționării creierului, de exemplu asupra capacității de memorare.
Siguranță și independență
Un auz sănătos vă oferă siguranță și independență. Când putem auzi ușor soneria telefonului, a ușii, alarmele de avertizare, claxonul de atenționare în trafic, semnalul sonor al vehiculelor de urgență, putem să fim atenți la
Urmările hipoacuziei netratate
Cei care au dificultăți de auz pot percepe distorsionat sunetele sau pot avea parte de conversații trunchiate, ceea ce poate avea un impact negativ asupra vieții personale și profesionale, crescând dorința de izolare și retragere din viața socială. Cercetările cu privire la efectele hipoacuziei netratate au relevat:
- Evitarea interacțiunii sociale sau retragerea din viața socială
- O stare redusă de vigilență și un risc crescut de pericole în siguranța individuală
- Capacitate de memorare redusă și limitarea abilității de a acumula noi task-uri
- Iritabilitate, negativism și furie
- Respingere socială și singurătate
- Scăderea performanței în cadrul activităților de serviciu, cu consecința unui câștig financiar redus
Impactul asupra sănătății psihice și fizice
În timp au fost efectuate mai multe studii pentru a înțelege deficiențele de auz și relația acestora cu alte probleme de sănătate precum demența, diabetul, boli de inimă, depresie și căderi, prin dezechilibru la adulți vârstnici. În acest sens, blogul nostru cuprinde o multitudine de articole cu privire la afecțiunile conexe.
Când hipoacuzia este prezentă concomitent cu una dintre aceste probleme de sănătate, termenul co-morbiditate este utilizat deseori pentru a descrie prezența a cel puțin două afecțiuni cronice la aceeași persoană. Cercetătorii au arătat un interes deosebit față de problema co-morbidităților, inclusiv situația în care persoanele care trăiesc cu hipoacuzie netratată tind să se confrunte cu un risc crescut pentru dezvoltarea altor probleme fizice sau cognitive.
Cum evităm o pierdere de auz?
Prevenția este cea mai bună soluție pentru a evita o pierdere de auz. Prin controale de auz periodice avem cea mai bună șansă de a depista din timp instalarea unei pierderi de auz și de a acționa imediat, ceea ce va determina ca reabilitarea auditivă să se realizeze cu succes, ușor și rapid.
Testarea periodică se realizează simplu, rapid, nedureros, și puteți beneficia gratuit de consultație și audiogramă în cabinetele AudioSmart.
Puteți programa oricând o testare de auz în cabinetul nostru. Dacă simțiți chiar și cea mai mică schimbare în auzul dumneavoastră, discutați cu persoanele apropiate, deseori acestea sunt primele care observă.
Iar dacă nu vă simțiți confortabil să treceți singur prin testarea de auz, alegeți o persoană apropiată și rugați-o să treceți împreună prin această experiență, să se testeze odată cu dumneavoastră și să vă susțineți reciproc în drumul pe mai departe.
Specialiștii AudioSmart sunt deschiși să vă răspundă la toate întrebările și să vă ofere îndrumare personalizată. Vă așteptăm cu drag în cabinetele noastre! Intră în contact cu un specialist AudioSmart: www.audiosmart.ro/contact/
Sursă foto: Phonak